RSS
 

Archive for the ‘Technology’ Category

Agama Pemrograman

06 Mar

Saya paling ga suka saat ada orang yang terlalu fanatik sama bahasa pemrograman tertentuMereka hanya menguasai satu bahasa pemrograman aja (atau dua lah), dan karena itu mereka jadi fanatik, mereka pikir bahasa pemrograman mereka paling bagus, paling keren bla bla bla. Banyak banget saya kenal orang yang Maniak sama Rails, Java, PERL atau PHP. Dan yang paling menyebalkan tuh, disaat mereka mau bikin aplikasi apapun, mereka suka maksain pake bahasa pemrograman mereka itu, dan ga mau pake yang lain. Udah kayak agama aja.

Padahal menurut saya, harusnya kalo kita bikin aplikasi, disesuaikan, kebutuhannya apa, key point yang harus dicapai apa, dan aplikasi-nya mau jalan di platform apa dan lain sebagainya. Kalo untuk aplikasi pribadi sih saya ga begitu peduli, tapi kalau untuk aplikasi enterprise, harusnya kita pilih-pilih, alasan bodoh kalau kita nentuin bahasa pemrograman duluan, sebelum tau requirements aplikasinya apa. Menurut saya harusnya pelajari dulu requirements aplikasinya seperti apa, baru kita pilih bahasa pemrograman apa yang cocok untuk mencapai itu semua.

Saya sendiri ga pernah fanatik sama bahasa tertentu, karena saya tau tiap bahasa pemrograman tuh ada kelebihan kekurangannya. Misalnya ini halaman depan www.dilacak.com dibikin pake rails, ya emang saya suka sama rails, ringan, tampilannya smooth, dan (pendapat pribadi) masa kini banget. Tapi lihat Aplikasi web-nya Dilacak Webapp dibikin pake PHP, dulu Rails belum se-hits sekarang, masih banyak bug, ga mungkin saya bikin aplikasi komersil pake bahasa yang belum mature. Untuk backend engine nya sendiri saya bikin pake PERL, engine untuk nerima data lewat TCP socket dari ratusan unit GPS tracker yang ngirim data setiap 10 detik sekali, pertimbangannya, PERL kuat banget dikasi load yang tinggi, resource-nya kecil, dan enak dipake multi-threading. Ada satu project saya yang lain, project iseng-iseng Smudachi, saya bikin pake Java.

Coba kalo saya orang yang fanatik sama satu bahasa pemrograman, saya bikin semua pake RAILS misalnya, atau pake PHP semua, atau pake PERL semua, kalo seperti itu gimana? bisa kan?. Jawabannya bisa, pasti bisa. Bikin aplikasi backend pake RAILS atau bikin website pake PERL itu sama kayak ngebuka baut pake gunting, bisa, tapi ga efektif. Jadi menurut saya (lagi) kalo mau bikin aplikasi tuh liat dulu kebutuhannya apa, apa yang harus diutamakan, misalnya security kah? atau availability? atau scalability? atau performance? Pilih bahasa pemrograman yang cocok, jangan asal pake apa yang kita bisa aja, karena hasilnya akan konyol, atau lebih parah lagi kita akan dibilang idiot karena ke-fanatikan kita.

 
 

Hollow Earth Theory

24 Feb

Hollow Earth. Teori yang berpendapat bahwa bumi kita memiliki ruang kosong didalamnya. Teori ini menjelaskan bahwa permukaan bumi hanya setebal 15 Mil saja, lalu terdapat ruang kosong yang kurang lebih 12000 Mil lebarnya hingga inti bumi yang berbentuk sama seperti matahari. Teori ini secara aktual tidak bisa dibuktikan benar, tapi juga tidak bisa dibuktikan salah karena belum pernah ada orang yang menggali lubang sedalam 15 Mil, seperti yang kita tau, pengeboran terdalam yang pernah dilakukan adalah Kola Drilling Project yang dilakukan oleh pemerintah Uni Soviet, yaitu sedalam 6.7 Mil.

Teori ini berpendapat bahwa pusat gravitasi bukan berada di inti bumi, tapi di tengah lapisan bumi (yang tadi saya bilang selebar 15 Mil). Teori ini menginspirasi banyak cerita rakyat dan fiksi mengenai dunia di dalam bumi kita. Sebuah dunia lain dengan inti bumi sebagai matahari, dengan laut, pulau dan kebudayaan yang dihuni oleh mahluk dan tumbuhan raksasa karena dengan atmosfir di dalam bumi dapat membuat mahluk hidup berumur lebih panjang (saya kurang jelas soal teori pendukung hal ini). Mungkin ini pula yang menginspirasi Jules Verne ketika menulis buku “Journey To The Center of The Earth”.

Walau tidak bisa dibuktikan teori ini salah, tapi pada akhir abad 18, teori ini mulai ditinggalkan (apalagi setelah Albert Einstein mempublikasikan General Theory of Relativity pada tahun 1919 yang dibuktikan oleh Arthur Eddington). Dunia sains mulai menilai bahwa teori Hollow Earth tidak relevan. Tapi, bahkan hingga saat ini, dengan pesatnya kemajuan teknologi masih ada sedikit orang yang percaya dan menjadi pengikut teori Hollow Earth. Kadang dikait-kaitkan dengan penampakan UFO dan fiksi ilmiah lainnya.

Tidak bisa dipungkiri memang jika teori ini cukup menarik dan memancing imajinasi banyak orang untuk menulis buku dan cerita fiksi ilmiah. Walau saat ini, lebih banyak orang yang tertawa mendengarnya, dan menganggapnya sebagai teori yang tidak masuk akal.

 
 

How To Clean Mighty Mouse Scroll

30 Sep

The most annoying thing about mighty mouse is it’s scroll. It’s very easy to get dirty and then stuck, so we can’t use it anymore. And worse, we can’t dismantle it without breaking the construction. But I’ve found an easy way to clean it up nicely. It may or may not work for all of you, but it’s worth to try happy

Take a cajuput oil or olive oil or 70% alcohol. Take a smooth cloth or fabric and dampen it with one of those oils (or alcohol). Then gently scroll the mighty mouse scroll ball in every different direction one at a time using the dampened cloth. Those oils I are capable to remove and break down dirt from inside the scroll base (mount). Keep doing that until your scroll normally functioning. In my experience, it won’t take more than 15 minutes.

Alright, good luck on trying happy

 
 

11th Annual System Administrator Appreciation Day

30 Jul

Happy System Administrator Day everyone. Today is the 11th Anniversary, and I’ve been a System Administrator for almost 9 years! I’m very proud to be a system administrator, an IT engineer. In my entire system administrator career, I have laid hundreds of kilometers of cables, connected hundreds of broadband access points, connecting millions of users using dial-up connection, DSL cable, satellite, fiber optic cable and broadband wireless connection and provided e-mail services, web services and other services to millions of users.

When the server, router or any other problem occurred at night. I’m the one who get called. I got less sleep since the first day I became a system administrator, that is indeed disrupting my mental stability, worsening my BPD. But, I like it. It’s a big self satisfaction to get on an important role in this age of technology.

So, happy anniversary to all system administrators in the world! You can check this following link for more information on this event! http://www.sysadminday.com

 
 

VirtualBox 3.2 Has Been Released

19 May

It still don’t have a feature to run guest OS from BootCamp partition like VMWare Fusion, but what makes it better than VMWare is it support for creating virtual machines running Mac OS X (Apple hardware only). I know it’s a little awkward, why do we want to have Mac OS X virtual machine inside our Mac OS X? But, never mind… I’m sure it can be handy somehow, someday happy

If you need a free alternative for VMWare or Parallel Desktop, VirtualBox is a great option. You can download it here.

[ad]

 
 

Zimbra Upgrade

03 Dec

I’ve spent two nights upgrading Zimbra 4.5.11 on 32 bit Centos 4 to Zimbra 6.0.3 on 64 bit CentOS 5. The upgrade process didn’t cost too much time, but the backup process was killing me. First rule of system administration “Never do anything to production system without taking a backup first”. I was forced to do it at night because people are using it at working hour. Second rule of system administration “keep the downtime as minimum as possible especially when many people are using the system”.

First night, I upgraded Zimbra from version 4.5.11 to 6.0.3 in place. To do so I can’t upgrade it directly, the upgrade path forced me to upgrade it twice from 4.5.11 to 5.0.20 first, and then from 5.0.20 to 6.0.3 or else the upgrade process will fail and all your data will be fucked up. I didn’t move it to the new server yet because I felt very sleepy already. In the morning, most users wouldn’t notice until they realized, there are many new feature on their webmail, it’s appearance looks different, it looks good!.

Second night, I migrated Zimbra 6.0.3 from 32 bit Centos 4 to another machine, 64 bit CentOS 5. It only needed one upgrade step, but once again, remember the first rule of system administration. At least it was quicker than the first night, nothing wrong happened and Zimbra successfully migrated. I sent notification to all users to accept the new SSL certificate if they are using secure connection. In the morning, once again people wouldn’t notice the different.

Now Zimbra has been upgraded to the newest version and migrated to new machine, everything was done at night, when they were sleeping. The only thing they will notice is, two days in a rows they saw me came to the office after lunch time, and maybe they are thinking that I will be sacked soon.

[ad]

 
 

Huawei E220 driver for 64-Bit Snow Leopard

29 Sep

Since I upgraded my MacBook Pro to Snow Leopard, I was tempted to use the 64-bit mode. But I was having a problem with my Huawei E220 HSDPA modem, it was not detected. Since then, I was regularly search the driver for it to work and finally, here it is. I found it on a forum thread where people were also having the same problem as I do. Thanks to to them, and thanks to Google who helped me to find them happy

Now, to make it work, you just need to download these 2 files. First, Mobile Partner Software which can be found here and the driver itself which you can download it from here. Install both of them, and tadaa! you’re done, you don’t even have to restart.

 
 

Writing my own NMS (Network Monitoring System)

02 Sep

Since almost 5 years ago, I’ve made my own monitoring tools. Yes, I wrote it from scratch using PERL. You may or may not be wondering about “why bother making your own NMS when you could use an open source NMS like Nagios, JFFNMS or OpenNMS?”. Well, one simple answer for that question is “I need a NMS features which they doesn’t provides”.

First, I need  a dependency feature between hosts and services, which should be implemented on availability check and also, to automatically generate my network map for me.  I’ve been using Nagios before I made my own NMS, and I was always annoyed everytime for example, one of my switch is down, it send me a failure reports not only for that switch, but also for all hosts and services which depends on it. Second, I need a custom reporting display AND reporting system. I don’t want to get a same failure report again and again before it get fixed. Just send me once and remind me if the problem has not being fixed every 6 or 12 hours  would be convenient. Third, my networks is not a network which suppose to be online for 24/7. So I want to have a schedule for every hosts and services. NMS should not check hosts or services which are not in their uptime schedule.

The last and most important reason is, I love doing it. It feels like I have a full control over my own system. I could check every aspects on my network and system using my own method and my own style. I could freely customized my own reporting system, I could send the alert notification using any method I want, send an SMS through Kannel, send an e-mail, display Growl or Windows alert, Post it to Twitter, or post it as my Facebook status!. So generally, I can do anything without limitation, or at least the only limit is my own imagination happy

[ad]